web analytics

A party without cake is just a meeting

Vandaag is het internationale bakdag en dat wordt gevierd met een lekker stukje cake! Ik was van jongs af aan al een grote fan van de patĂ©kees op zondag, die lekkere zoetigheden, daar keek ik altijd reikhalzend naar uit. Oh en mijn doopmeter heeft een bakkerij dus dat zal er ook wel mee te maken hebben zeker? 😉

Van zodra ik dan ook op eigen benen stond, en mijn mama haar niet meer moeide in de keuken, ging ik zelf experimenteren. Mijn (mis)baksels blijven legendarisch. Cupcakes met frosting die zo hard waren dat je er iemand K.O. mee kon slaan, het was geen uitzondering. Gelukkig brachten de jaren mij ook wat ervaring in de keuken en tover ik nu meer dan eens een geslaagd dessert op tafel.

Toen ik enkele jaren geleden besliste om een nieuwe levensstijl te bewandelen, dacht ik dat ik nooit nog een taartje ging eten. Want kom, zo een suikerbom dat past niet binnen het ‘dieet’. Ik ontdekte snel dat het allemaal om balans gaat en dat een lekker taartje op tijd en stond zeker nog eens kan.

In hart en nieren blijf ik houden van alles wat onze (Belgische) keuken te bieden heeft, maar zoals steeds probeer ik een gezond alternatief te voorzien. Zo verving ik in dit recept de bloem door havermoutbloem, voegde ik een gezonde portie noten toe, gebruik ik pure chocolade in plaats van melkchocolade en maak ik de frosting met plattekaas en enkele lekkere gezonde toppings. Het zijn maar enkele wijzigingen die deze cake een pak beter doen scoren qua voedingswaarden dan een gemiddelde quatre quart cake. 

Geniet ervan lieve schatten ♄

(PS. Laat me zeker weten wat jullie ervan vonden)

Wat heb je nodig?

Voor de cake

 • 160g hazelnoten
 • 200g ongezouten boter
 • 150g kokosnootsuiker of rietsuiker
 • 120g havermoutbloem (gemalen havermout)
 • 2 grote eieren
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 120ml sterke koffie
 • 80g donkere chocolade, fijn gesneden

Voor de frosting

 • Plattekaas
 • Noten naar keuze
 • 1 granaatappel

Hoe gaan we te werk?

Verwarm de oven op 180 °C en plaats de hazelnoten op een bakplaat. Laat ze een tiental minuten roosteren, als je ziet dat je ze kan pellen, dan is het tijd om ze uit de oven te halen en te laten afkoelen. Als de noten afgekoeld zijn, doe je ze in de blender en maal je ze tot ze heel fijn zijn. (je mag wat stukjes hebben maar ik prefereer een glad beslag)

Verwarm een pannetje op een zacht vuur en laat de boter smelten. Eenmaal de boter gesmolten is, haal je de pan van het vuur en voeg je de suiker, hazelnoten en havermoutbloem toe. Roer goed en voeg hierna de eieren, zout en bakpoeder toe. Heb je al een mooi beslag? Ideaal, voeg dan nu de koffie eraan toe en het deeg is klaar.

Vet je cakevorm in en giet er het beslag in. Nu de finishing touch, sprinkle chocolate everywhere! Voila, dan mag de cakevorm de oven in voor 35 minuten. Om te weten of je cake klaar is, prik er gewoon even in met een stokje, als er geen beslag aan blijft hangen, dan ben je good to go!

Laat de cake goed afkoelen alvorens je aan de garnering begint, anders gaat je plattekaas direct een lopend goedje worden en dat willen we nu eenmaal niet. Cake afgekoeld en je bent klaar om je bezoek te ontvangen of om zelf de cake aan te snijden? Bestrijk de cake dan rijkelijk met de plattekaas, afwerken met wat granaatappel en nootjes en klaar is kees. Je kan er steeds voor kiezen om ook chocoladeschilfers, snoepjes of ander fruit te gebruiken, je kan het zo gek niet bedenken!

En dan nu, genieten! Smakelijk lieve lezers!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*