web analytics

Aardbeien bananen crumble

Ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag. Ik ben zelf een liefhebber van m’n yoghurt met vers fruit en zelfgemaakte granola in de ochtend! Maar soms hou ik ook wel eens van iets anders. Wat dacht je van een ontbijtje dat net zo zoet smaakt als een dessert, maar dan zonder die extra calorieën? 

Deze crumble heeft het allemaal: genoeg fruit om gezond de dag te starten, een goede portie noten in de vorm van hazelnootmeel, havermout; deze lieveling heeft geen introductie meer nodig en wat raw cacaopoeder om die zoetebek te stillen! 

Zelf maakte ik deze crumble omdat ik een heleboel rijpe bananen had liggen en de lekkere Belgische aardbeien in promotie stonden! Goed voor m’n buikje en nog beter voor de portemonnee. Wanneer ik sommige mensen hoor klagen dat gezond eten altijd zo duur is, dan moet ik toch altijd even draaien met m’n ogen.

Ja, sommige ‘superfoods’ die je in de winkel vindt zijn extreem duur. Maar wist je dat je diezelfde ‘superkrachten’ ook in seizoensgroenten en -fruit kan terugvinden? Denk dan maar aan broccoli, bessen, rode druiven, noten, vette vis, koolsoorten enzoverder. Als je een ‘girl on a budget’ bent dan kan je die dure gojibessen en bijenpollen makkelijk van je boodschappenlijstje schrappen en vervangen door goedkopere (seizoens)producten.

Sowieso ben ik een grote voorstander van ‘pure’ ingrediënten. Wat bedoel ik daarmee? Wel, ik probeer zoveel mogelijk in de keuken met verse groenten en fruit te werken, niet uit een potje of een blik. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit sowieso slecht is. Maar wanneer je een tros tomaten koopt dan weet je dat er geen toegevoegde suikers in zitten, je werkt met het pure product en je weet wat je eet!

Onderstaand een winner op picknicks en barbecues of gewoon, voor jezelf als lekker ontbijt-dessert, geweldig op elk moment van de dag.

Wat heb je nodig?

  • 400g aardbeien
  • 8 bananen
  • 1 theelepel vanille poeder
  • 300g havermout
  • 150g gemalen hazelnoten
  • 2 theelepels cacao poeder
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 8 eetepels agave

Hoe gaan we aan de slag?

Verwarm de oven op 180 graden. Zo staat die alvast op de juiste temperatuur wanneer je hem nodig hebt! Snij de bananen en aardbeien in stukjes en meng ze in een mengkom. Voeg hier 2 eetlepels agave aan toe.

Neem je ovenschaal en doe al het fruit er alvast in. Dit is de onderste laag van je crumble. Persoonlijk heb ik graag dat m’n fruit heel zacht is, dus ik steek de ovenschotel nu al een tiental minuutjes in de oven.

Ondertussen weeg ik mijn havermout en hazelnootmeel af (je kan ook gewoon 150g havermout afwegen en die even in de blender gooien) en voeg ik cacao- en vanillepoeder toe. Neem een steelpannetje en zet de kokosolie op een laag vuurtje. Eenmaal gesmolten voeg je dit toe aan je mengkom met je droge ingrediënten en kan je ook de overige zes eetlepels agave eronder mengen.

De bovenste laag van je crumble is nu klaar. Neem je fruit na tien minuutjes dan uit de oven en voeg je crumble laagje toe aan de ovenschaal. Klaar voor de tweede en finale ronde: de ovenschaal mag nu een twintigtal minuten bakken. Iedere oven is een beetje anders dus check zeker of je korstje bruin wordt. Indien het een mooi goudbruine kleur krijgt, is ie klaar!

Geniet van je ontbijt-dessert in het zonnetje, op je terras en GENIET ♥

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*