web analytics

Het is een levensstijl, geen dieet!

Een groot misverstand van velen rondom mij is dat ik precies continue op dieet ben. Staat gezond en bewust eten dan gelijk aan diëten? Voor mij persoonlijk niet. Mijn vriend noemt mijn levensstijl nog steeds, tot vervelens toe (en ja als je dit nu leest: ik vind dat niet fijn ;)), een dieet. Telkens ik eens een koekje eet, of mee frietjes ga halen, dan valt dat ene zinnetje: ‘Dat past toch niet in jouw dieet?’.

Ik ben inderdaad bewust geworden van wat ik eet en ik probeer dat daadwerkelijk door te trekken in m’n volledige eetpatroon. Maar ik eet nog altijd waar ik zin in heb en vooral waar ik mij goed bij voel. Ik blijf een Bourgondiër in hart en nieren maar ik weet wat ik eet waarbij ik dan ook kies voor pure en natuurlijke producten in de keuken. Maar iedereen moet ergens starten, zo ben ik ook ooit gestart. Healthy eating for dummies zeg maar.

Velen onder jullie lazen de afgelopen weken m’n drieluik hoe ik, met vallen en opstaan, een nieuwe levensstijl adapteerde. ik wil jullie trouwens via deze weg nog even bedanken voor jullie reacties en enthousiasme, wat geweldig om te zien hoe talrijk jullie m’n avonturen volgen. Ik kreeg dan ook vaak de vraag wat ik zoal eet en vandaag wil ik jullie hier dan ook wat meer over vertellen. Want 80% van het resultaat behaal je nog steeds in de keuken, de andere 20% kan je bekomen met sporten. Voeding is dus pretty much essential als je die bikinibody wenst te bekomen!

Onderstaand kunnen jullie een schema terugvinden voor drie dagen in de week, ik heb er bewust werkdagen en weekend in vermeld omdat je in het weekend niet altijd even bestendig bent tegen een verleiding.

Vrijdag

Ontbijt: Aardbeien en bananen crumble met mango smoothie.

Ik sta ’s morgens vaak te laat op om thuis deftig te ontbijten. (Ik werk eraan, pinky promise) Het lukt dan nog net om wat speltmelk in de blender te gieten en er een halve bevroren mango aan toe te voegen. Waneer ik dan op het werk aankom, steek ik mijn bordje crumble in de microgolfoven en geniet ik van mijn ontbijt terwijl ik m’n eerste mails verwerk. Niet ideaal, wel tijdsbesparend omdat de crumble op voorhand is klaargemaakt 😉


image

Snack: Fruitsalade met een beetje verse munt erdoorheen.

Lunch: Volkorenbrood met verse rauwe groenten en een stukje kipfilet.

Voorbereiding is alles, zo bakte ik dit kippetje de avond op voorhand al en heb ik al mijn groentjes ook op voorhand gewassen en gesneden. Dit is trouwens mijn nieuwe versie van de belegde broodjes, die ik reeds vaarwel zei. Geen mayonaise of ander sausje, geen wit brood, enkele pure en verse producten die mijn metabolisme helpen boosten en mijn oven doen draaien zodat ik calorieën verbrand door net te eten!

Snack: 100g ananas

Dinner: Zoete aardappel frietjes, steak en een mix van bloemkool en broccoli. Glaasje rode wijn.

Ik ben opgegroeid met dagelijks aardappelen op mijn bord. Dat is nu wel anders, ik eet nog aardappelen, maar niet meer dagelijks zoals vroeger. Deze zoete aardappel maak ik dan ook best vaak klaar, is lekker van smaak en is rijk aan vezels. Je kan er puree van maken of frietjes zoals ik hier deed. Voeg er wat paprikapoeder of kurkuma aan toe en ze zijn geweldig!

Alcohol is niet goed als je wil afvallen, maar in gezelschap, ja dan smaakt dat al eens. Voor mij vormt dit dan ook geen obstakel, ik had vroeger misschien een volledige fles wijn nodig, nu geniet ik van een glaasje. Dit hoeft daarom niet elke week, maar in goed gezelschap kan ik daarvan genieten. M’n coach zei in het begin dan ook dat ik dit zeker mocht drinken, maar dan bij voorkeur rode wijn, aangezien er vaak heel wat suikers in die zoete witte wijnen zit verwerkt.

Zaterdag

Ontbijt: Magere kaas met homemade granola en wat rood fruit.

Ik kocht m’n granola vroeger in de winkel en dacht natuurlijk dat ik goed bezig was. Helaas pindakaas, veel van de producten in de winkel bevatten ongelooflijk veel toegevoegde suikers. En toen ontdekte ik dat ik zelf granola kon maken en dat je er helemaal geen keukenprinses voor hoeft te zijn, integendeel. Ingrediënten afwegen, mengen in een kom en op een bakplaat in de oven zwieren, dat lukt nog net! Ik maak nu dan ook altijd zelf m’n granola, zo voeg ik er dan ook alleen maar ingrediënten aan toe die ik echt lekker vind! 

IMG_3395

Snack: Pompelmoes met handjevol noten

Lunch: Volkoren wraps met avocado, zalm en groene groenten.

Kriebelt het om toch een sausje aan je wrap toe te voegen? Probeer dan eens met wat magere yoghurt aan de binnenzijde van je wrap te smeren alvorens je hem belegt.

Snack: Appel

Dinner: 30g volkoren pasta met filet americain, een uitje, 2 tomaten en wat knoflook. TADAAA, healthy pasta bolognese.

Zondag

Ontbijt: Chocoladekoek en groen sapje (sinaasappel, ananas, appel, citroen, handvol spinazie en een duim gember)

Ik eet niet elke week ontbijtkoeken maar het valt wel eens voor als we aan de zee verblijven of gewoon als we daar zin in hebben. Zo één koek is geweldig lekker maar bevat ongelooflijk veel suiker, voor mij is het dan ook een hele treat als ik er zo eentje op heb. #sugarrush

Snack: 2 Passievruchten en een handjevol noten

Lunch: Quinoa salade met heel veel groene groenten en feta.

Werk af met wat limoensap voor een frisse en natuurlijke dressing. Dit is ook een makkelijke salade om mee te nemen naar het werk, de Tupperware pot in en hoppa tijdens de lunch geen werk en je hebt een gezonde lunch op het menu.

IMG_1861

Snack: Rijstekoek met halve avocado en kipfilet

Dinner: Witte vis met 100g broccoli en 30g zilvervliesrijst met 1 roerei.

Deze 30g rijst lijkt weinig, maar dat is een portie die ik nu ‘gewoon’ ben geworden. Ik eet nog steeds koolhydraten maar ik probeer er bewust wel kleinere porties van te eten. 

 

Kriebelt het om zelf aan de slag te gaan en enkele dingen te wijzigen in je voedingspatroon? Dan geef ik je deze tips nog mee:

  • Kies voor dierlijke proteïnen die weinig vet bevatten, denk maar aan kip! Ideaal als je na je workout nog een hongertje hebt is dan een rijstwafel met kip, veel proteïnen en weinig vet!
  • Probeer in iedere maaltijd groenten en fruit te voorzien, vooral groene groenten boosten je metabolisme en in beide zitten ook heel wat vezels. Zie je jezelf geen groenten bij je ontbijt eten? Probeer deze dan te verwerken in een smootie!
  • Wissel die verzadigde vetten (bijvoorbeeld room) voor onverzadigde vetten (bijvoorbeeld vis)
  • Laat die suikervrije frisdranken aan de kant staan en probeer 1,5l water per dag te drinken.

Hopelijk hebben jullie heel wat inspiratie opgedaan om jullie eetpatroon te wijzigen. Ik wil er wel nog even bij vertellen dat ik geen voedingsdeskundige ben. Ik spreek uit eigen ervaringen en opzoekwerk. Wat voor mij werkt, kan misschien voor jou helemaal niet werken. Ieder lichaam is uniek en reageert anders op voeding. Probeer hiermee aan de slag te gaan en te zoeken wat voor jou werkt en durf te werken aan die beste versie van jezelf! ♥

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*