web analytics

Mijn persoonlijk verhaal, met vallen en opstaan. Move that ass!

Een gezonde levensstijl, dat komt er niet zomaar. Dat konden jullie de afgelopen weken al lezen. Het is hard werken, discipline kweken en af en toe eens goed op die tanden bijten. Of eens goed op je bek gaan, het hoort er allemaal bij, maar je leert er ook ongelooflijk veel uit. Vandaag het laatste deeltje in m’n drieluik in de zoektocht naar een gezonde en gebalanceerde levensstijl. Waarin ook sport uiteraard een belangrijke rol speelde.

The early days

Van kleins af aan was ik al een sportieve meid. In de kleuterklassen turnde ik de pannen van het dak (met mijn lompheid met veel blauwe plekken tot gevolg) en later waande ik mij Anna Kournikova op het tennisplein. Ik was nooit een hoogvlieger in beide sporten, maar ik was actief bezig en dat was het voornaamste om m’n gewicht op peil te houden. Toen ik achttien werd, naar de hogeschool trok en m’n toenmalige vriend leerde kennen hing ik de tennisraketten aan de haak. Ik had het toch zo druk gekregen dat ik er geen tijd meer voor had. Allemaal larie en apekool natuurlijk. Maar dat zou ik later pas beseffen.

Start to…SPORT

En dan, zoveel jaren later, zit je met overgewicht en weet je niet meer wat een actieve levensstijl is. Ik was opeens ook acht jaar ouder en mijn lichaam was helemaal veranderd. Afvallen ging opeens zo makkelijk niet meer als toen ik zestien was. (I wish) Ik weet nog dat ik als een gek op m’n vader z’n hometrainer begon te trainen, en ja alle beweging is goed, ik verloor wel wat gewicht maar ik werd er jammer genoeg niet ‘strakker’ van.

Ik trok naar de dichtbijzijnste gym en zocht hulp. Die kreeg ik in de vorm van een personal trainer, die me de eerste drie maanden goed op weg heeft gezet en leerde hoe ik moest trainen voor die bikinibody! Opeens stond ik daar, tussen de bodybuilders in de sectie met de gewichten, zonder armspieren, veel vet en vooral, met veel angstzweet! Ik weet ook nog dat ik me afvroeg of ik na al dat trainen met gewichten er dan ook niet mannelijk ging beginnen uitzien. Maar ik werd snel gerustgesteld dat je als vrouw nog niet zo snel gaat bulken zoals mannen dat doen.

squad

De maanden vlogen voorbij en ik begon goed resultaat te zien van al dat trainen met gewichten. Maar toen zat ik aan een plafond. Dat cijfertje op de weegschaal bleef staan. En ja, dan raak je in paniek en begin je te zoeken waar het net aan ligt… Maar toen ontdekte ik dat het niet enkel de weegschaal is waar je belang aan moet hechten. Ik zag opeens veel meer ‘lijnen’ in m’n lichaam. M’n beenspieren en buikspieren werden zichtbaarder, alsook de spieren op m’n rug. Toen besloot ik de weegschaal aan de kant te schuiven en me te focussen op m’n lichamelijke vorderingen en sportieve prestaties.

Alleen aan de slag

Een personal trainer is een godsgeschenk als je aan de slag wil. Die geeft je de juiste oefeningen, staat je bij met raad en daad wanneer je pijntjes voelt en het is zoveel makkelijker vol te houden met een persoonlijke drillmaster. Maar uiteindelijk moet je zelf verder. Ik besloot na drie maanden om zelf aan de slag te gaan, zonder hulp. In het begin deed ik nog braaf dezelfde oefeningen in de gym maar na een tijdje besloot ik dat ik thuis ook aan de slag kon gaan. Niets zo gemakkelijk als een gym die 24 op 24 open is, niet?

Ik ontdekte Kayla Itsines op Instagram en begon haar bikinibody guide te volgen. De aanschaf van een matje, enkele gewichtjes en ik kon aan de slag. Een fitnessabonnement is op jaarbasis veel duurder dan de aanschaf van enkele van deze hulpmiddelen! Ik dacht dat m’n trainer me al had doen afzien, maar deze gids was voor mij pas een hele uitdaging. Death by Kayla was meer dan eens een feit. Ik daagde mezelf alsmaar meer uit en legde de lat steeds hoger en hoger. Ik durf echt te zeggen dat ik nu een veel betere fysiek heb dan dat ik ooit heb gehad!

Hoe werkt die bikinibody guide nu echt? Wel, je gaat drie maal in de week 28 minuten aan de slag met haar circuittraining. Je krijgt op maandag, woensdag en vrijdag oefeningen die je zoveel mogelijk probeert te herhalen in vier keer zeven minuten. Klinkt makkelijk niet? Dat dacht ik ook, tot ik er daadwerkelijk aan begon en na veertien minuten al hijgend en bloedrood op de grond lag. De oefeningen zien er trouwens op het eerste gezicht keimakkelijk uit: beetje squats, push-ups, een burpeetje… Het was niet makkelijk, dat kan ik je wel zeggen! Maar mijn persoonlijke ervaring is, dat het echt wel resultaat geeft als je volhoudt, net omdat alle spieren in deze training aan bod komen en getraind worden!

Run baby run!

Naast het trainen met gewichten, burpees en push-ups, ontdekte ik m’n passie voor lopen. Wanneer de turnleerkracht in de middelbare school aankondigde dat het Coopertest was (je weet wel, zo veel mogelijk rondjes lopen in 12 minuten tijd) dacht ik dat ik moest spuwen. Lopen, wat haatte ik dat! Wat een verschil tien jaar later, opeens kon ik zo genieten van dat half uurtje lopen in het bos, met of zonder muziek. Eventjes me-time, geen zorgen, geen werk, geen social media, enkel ik en mijn loopschoenen.

Maar ook hier, ik moest starten van nul. Dus kwam het Start to run programma van Evi Gruyaert goed van pas. Ik trainde m’n conditie terug en begon echt te genieten van de kilometertjes die ik aflegde. Een twee- tot drietal keer per week de loopschoenen aantrekken, door weer en wind, dat is echt genieten! En de opbouw van het programma is echt goed, je verlegt elke week beetje bij beetje je grenzen, waardoor je nooit moet opgeven en elke training kan afsluiten met een succeservaring.

Jammer genoeg heb ik een zwakke enkel doordat ik m’n ligamenten eerder scheurde en is lopen ondertussen een zeer pijnlijke ervaring geworden. Ik ben momenteel terug in behandeling bij de kinesist en hoop binnen enkele weken terug te kunnen starten, samen met Evi aanmoedigend in m’n oor.

antwerp run

Onderstaand enkele tips die je op weg kunnen zetten en helpen om het sporten vol te houden.

Plan je workouts in

Maak tijd om te sporten. Wanneer je je workouts inplant in je drukke weekschema, ga je deze ook vaker uitvoeren. Je maakt die afspraak met jezelf en wanneer je het echt meent, dan hou je je ook aan deze afspraken. Ik ga zelf ook werken, spreek af met vrienden, wil al eens een filmpje meepikken op tv maar mijn workouts, die staan ingepland en cancel ik dan ook nooit!

Bouw op, je wordt niet als marathonloper geboren

Ik heb het reeds vermeld in m’n vorige blogpost, Rome is niet in 1 dag gebouwd en zo krijg ook jij niet het lichaam van een topmodel in één dag. Ikzelf ben altijd wel sportief geweest, maar nooit een topsporter, ik kende m’n grenzen ongeveer wel, maar soms durf je er wel eens over gaan, kijken hoever je daadwerkelijk kan gaan… Niet altijd het strakste plan.

Zo liep ik 14km in een loopwedstrijd en mocht ik de weken nadien op krukken doorbrengen. Ik heb al een zwakke enkel en ik had met deze ‘grens/zwakte’ geen rekening gehouden, ik heb het nadien dubbel en dik mogen bekopen. Ken je grenzen, respecteer die en bouw op. Elke progressie die je maakt is een overwinning op jezelf en daar mag je trots op zijn.

Move that ass

Wat je ook van sport doet, elke beweging is belangrijk. Ik heb zelf een bureaujob waarbij het aantal stappen op een dag beperkt is. Dan ben ik soms zo blij om na het werk nog even het park in te trekken en een half uurtje te gaan wandelen. Ben je geen loper? Trek er met de fiets eens op uit! Wedden dat je lief, dochter of je beste vriendin wel mee wil? Voor je het weet ben je een halve dag aan het bewegen, terwijl je anders een halve dag op de bank had doorgebracht.

Las een rustdag in

Zeer herkenbaar is dat je er goed wil invliegen als je start, niks mis mee, maar die spieren hebben ook eens rust nodig. Die wekelijkse rustdag zorgt ervoor dat je spieren kunnen rusten en herstellen, zeer belangrijk voor de opbouw van jouw spiermassa. Hoezeer het ook kriebelt, probeer één dagje in de week te genieten van niet-sporten, je zal snel merken dat deze lichamelijk rust uiteindelijk ook een mentale rustdag wordt.

 

Zo dit was het laatste in m’n drieluik over m’n persoonlijke health journey, maar wees gerust, vanaf nu volgt er een korte wekelijkse column met m’n avonturen, ups and downs en tips and tricks! Denk eetschema’s, workouts en zoveel meer. Je kan het in de komende weken en maanden hier allemaal terugvinden.

6 comments

  1. Emily
  2. 3 jaar ago
  3. Beantwoorden

  Amai Ellen.. Ik ben echt onder de indruk! Ik kijk echt op naar jou en jouw discipline! Ik ben zelf nu 7,5 kg vermagerd, maar ik merk dat (zoals je zelf zei) dat cijfertje op die weegschaal niet meer naar beneden gaat. Al zie ik wel verschil aan mijn lichaam en heb ik (mede dankzij jou) die weegschaal aan de kant gezet en me gefocust op hoe ik mezelf voel 🙂 Dat cijfertje is ook maar een cijfertje hé.. Na jouw driedelig verhaal te hebben gelezen, weet ik dat ik lang niet de enige ben die soms geen zin heeft om die loopschoenen aan te trekken. Maar als ik dan aan het lopen ben, vergeet ik dat! Het is het allemaal waard! Lieve Ellen, ik ben een hele grote ‘fan’ 😉 Keep up the good work!! Liefs xxx

   1. Ellen
   2. 3 jaar ago
   3. Beantwoorden

   Hoi Emily,

   wat leuk dat je m’n verhaal volgt, zo fijn om te weten dat het effectief gelezen wordt 😉 En je mag al trots zijn, 7.5 kg is echt al veel, dat vraagt al heel wat discipline hoor! En dat cijfertje is inderdaad maar een cijfertje, het doel is nog altijd de beste versie van jezelf zijn en je goed voelen in je eigen vel, gaat dat cijfertje ondertussen wat naar beneden op de weegschaal, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen 😀
   Doe lekker verder zoals je bezig bent en geniet vooral, want je leeft maar één keer!

   Liefs, Ellen xx

  1. Lisa
  2. 3 jaar ago
  3. Beantwoorden

  Oh amai, echt sterk van je! Ik ben na lange tijd weer beginnen lopen maar ook bij mij val ik op bepaalde zones minder snel af. Die gids van Kayla Itsines heb ik altijd al willen proberen maar nooit gedaan omdat ik niet altijd plaats heb.

  Hoeveel heb je trouwens op je voeding moeten letten?

   1. Ellen
   2. 3 jaar ago
   3. Beantwoorden

   Hoi Lisa,

   Ik doe de oefeningen van Kayla gewoon in de living, ik schuif hier ook een salontafel aan de kant om wat extra ruimte te creëren 😉 Sowieso is voeding het belangrijkste als je wil afvallen e, de verhouding is 80% voeding en 20% sporten. Die buikspieren kweek je dus ook een heel groot gedeelte door de juiste voeding te eten én bovenal op de juiste momenten.De komende weken deel ik m’n voedingsschema’s ook op de blog dus je kan daar zeker nog inspiratie halen 😉

   Liefs,
   Ellen xx

  1. Axelle
  2. 3 jaar ago
  3. Beantwoorden

  Hey Ellen
  knap van je dat je dit allemaal hebt gerealiseerd! Ik volg je blog ook sinds kort en vind em echt heel leuk lezen en er staan gezonde receptjes op die ook nog eens lekker zijn! ( iets wat uitzonderlijk is voor een viesneus zoals mezelf! :p ) Ik ben zelf ook aan het proberen gezonder te eten en ben ook van plan om in juli te starten met de gids van kayla itsines, wanneer het vakantie is en onze verhuis erop zit. ik vroeg me af of je ook de voedingsgids van kayla hebt gevolgd of niet? Ikzelf twijfel er nog over… Of heb je misschien ergens anders inspiratie gehaald?

  Groetjes!
  Axelle

   1. Ellen
   2. 3 jaar ago
   3. Beantwoorden

   Hoi Axelle,

   Heel herkenbaar, ik ben ook maar een vies etertje 😉 Maar doe het rustig aan, stap voor stap en dan raakt je hele levensstijl aangepast, zonder dat het echt aanvoelt als een ‘dieet’. Daarom dat ik altijd spreek over mijn gewijzigde levensstijl en niet over diëten, ik kan trouwens nog altijd eens genieten van een goede hamburger 😉
   Ik heb de voedingsgids van Kayla ook aangekocht maar daar had ik zelf minder aan. De workout guide vind ik zelf pakken beter! Deze week volgt er sowieso nog een postje op de blog met enkele eetschema’s, eentje die ik gebruikte toen ik echt veel wou afvallen en eentje waarbij ik op gewicht blijf. Hou de site dus zeker in de gaten, misschien haal je er inspiratie uit!
   Zelf ben ik een grote fan van de gerechtjes van Rens Kroes en Deliciously Ella. Nooit moeilijk om te maken en wel altijd zeer frisse gerechtjes! Neem zeker eens een kijkje op hun Instagram feed!

   Nog een fijne zondag toegewenst!
   Ellen xx

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*